Propunere controversată: Pisicile fără stăpân, capturate și eutanasiate după modelul câinilor

Propunere controversată: Pisicile fără stăpân, capturate și eutanasiate după modelul câinilor

O nouă propunere legislativă privind gestionarea animalelor fără stăpân a stârnit dezbateri aprinse. Deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda, împreună cu alți cinci deputați neafiliați, a depus un proiect de lege care prevede ca pisicile nesupravegheate, considerate fără stăpân, să fie capturate și, dacă nu sunt adoptate în termen de 30 de zile lucrătoare, să fie eutanasiate.

Potrivit inițiativei, care modifică Ordonanța de Urgență nr. 155/2001 despre gestionarea câinilor fără stăpân, pisicile vor fi incluse în același regim ca și câinii. Astfel, consiliile locale vor avea obligația de a înființa servicii specializate pentru gestionarea acestor animale și de a amenaja adăposturi publice adecvate. Populația va fi informată despre existența adăposturilor și despre posibilitatea de adopție sau revendicare a animalelor.

Inițiatorul proiectului susține că, prin această lege, se dorește oferirea unui tratament egal pentru pisici și câini, având în vedere că populația de pisici fără stăpân este în creștere și că lipsa unui cadru legislativ pentru gestionarea acestora duce la imposibilitatea alocării fondurilor necesare pentru adăposturi, tratament și sterilizare.

Deși scopul declarat este gestionarea eficientă a animalelor fără stăpân și prevenirea abandonului, propunerea legislativă a stârnit îngrijorare și opoziție din partea iubitorilor de animale și a organizațiilor pentru protecția acestora. Principalul punct de controversă este eutanasierea pisicilor care nu sunt adoptate în termenul stabilit, o măsură considerată drastică și inumană de unii critici.

În contextul în care discuțiile despre bunăstarea animalelor și responsabilitatea socială sunt tot mai prezente, această propunere legislativă atrage atenția asupra necesității unei abordări echilibrate și etice în gestionarea animalelor fără stăpân.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar dezbaterile pe marginea acestui subiect sunt așteptate să continue în perioada următoare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;