Ilan Şor propune federalizarea Republicii Moldova şi adoptarea limbii ruse ca limbă oficială

Ilan Şor propune federalizarea Republicii Moldova şi adoptarea limbii ruse ca limbă oficială

Oligarhul fugar Ilan Şor, fondatorul blocului politic „Pobeda”, a făcut recent declarații controversate la Moscova, pledând pentru federalizarea Republicii Moldova și adoptarea limbii ruse ca limbă de comunicare. Această propunere vine într-un moment tensionat pentru Republica Moldova, care se află pe drumul parcursului european și se pregătește pentru un referendum de aderare la Uniunea Europeană.

Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară și aflat în Rusia pentru a evita justiția moldovenească, a sugerat că federalizarea ar fi soluția pentru a rezolva conflictul transnistrean și pentru a asigura egalitatea între diferitele regiuni ale țării, inclusiv Găgăuzia și Transnistria.

Comparând situația din Republica Moldova cu cea din Elveția și Federația Rusă, Şor a susținut că modelul de federație rus poate servi ca exemplu pentru Republica Moldova. El a afirmat că, sub acest model, diferitele naționalități ar putea trăi și munci în folosul țării lor. Totuși, această abordare a fost criticată de mulți, care o văd ca pe o încercare de a influența politica internă a Moldovei în favoarea intereselor rusești.

Blocul politic „Pobeda”, creat de Şor, are ca scop unirea opoziției proruse împotriva guvernării proeuropene de la Chișinău și intenționează să participe la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. În ciuda faptului că Şor se află pe listele de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie, Canada și UE pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Republicii Moldova, el continuă să fie activ în politica moldovenească.

Inițiativa lui Şor privind federalizarea și schimbarea limbii oficiale ridică semne de întrebare cu privire la viitorul Republicii Moldova și la influențele externe asupra suveranității și integrității sale teritoriale. Acest subiect sensibil necesită o analiză atentă și o dezbatere deschisă în rândul cetățenilor Republicii Moldova.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;