Curtea Constituțională a Republicii Moldova Permite Participarea Membri Partidului Șor la Alegeri, În Pofida Controversei

Curtea Constituțională a Republicii Moldova Permite Participarea Membri Partidului Șor la Alegeri, În Pofida Controversei

Într-o mișcare surprinzătoare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat legislația care interzicea participarea la alegeri a membrilor partidului Șor, asociat cu oligarhul prorus Ilan Șor. Această decizie vine în urma unui an în care amendamentele la legea electorală au fost folosite pentru a limita influența unor figuri politice controversate, în special a lui Ilan Șor, condamnat în absență pentru implicarea într-un scandal financiar de proporții.

Ilan Șor, acuzat de fraudă în scandalul cunoscut drept „furtul secolului”, a fost o figură centrală în politica moldovenească, conducând un partid care a fost declarat neconstituțional. În ciuda acestor acuzații și a condamnării sale, Șor a continuat să fie activ din exil, organizând proteste și criticând guvernul pro-european condus de președinta Maia Sandu.

Guvernul Republicii Moldova, deși se conformează deciziei Curții Constituționale, a exprimat preocupări cu privire la posibilitatea ca persoane asociate cu organizații criminale să se implice în procesul electoral. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a promis că vor fi făcute ajustări legislative pentru a proteja democrația țării.

Între timp, Maia Sandu a identificat Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa suveranității Moldovei și a cerut un referendum pentru a întări demersul de aderare la Uniunea Europeană, referendum care a fost aprobat pentru a avea loc odată cu alegerile prezidențiale.

Cu alegerile din 2024 și 2025 în perspectivă, Serviciul de Informații și Securitate din Moldova a avertizat că Rusia ar putea încerca să influențeze procesele electorale, implicând actori politici pro-Rusia și grupuri criminale, inclusiv gruparea lui Ilan Șor. Aceste evoluții subliniază tensiunile politice și riscurile de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în drumul său spre integrarea europeană.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;