Iniţiativa "Luna Identităţii Creştine" Respinsă de CCR pentru Nerespectarea Condiţiilor Constituţionale

Iniţiativa "Luna Identităţii Creştine" Respinsă de CCR pentru Nerespectarea Condiţiilor Constituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, printr-un vot unanim, că iniţiativa legislativă cetăţenească intitulată "Luna Iunie – Luna Identităţii Creştine" nu corespunde cerinţelor stabilite de Constituţie pentru a fi supusă deliberării în Parlament. Această decizie vine ca urmare a lipsei numărului necesar de susţinători, precum şi a nerespectării distribuţiei teritoriale cerute pentru astfel de iniţiative.

Pe data de 26 martie 2024, CCR a constatat că propunerea nu a îndeplinit pragul minim de 100.000 de semnături de susţinere de la cetăţenii cu drept de vot, repartizate în cel puţin un sfert din judeţele ţării, cu un minim de 5.000 de semnături în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti. În plus, Curtea a subliniat că iniţiativa nu intră în contradicţie cu articolele Constituţiei care interzic iniţiativele legislative cetăţeneşti pe teme fiscale, internaţionale, de amnistie sau graţiere.

Iniţiativa, care a fost înregistrată la Camera Deputaţilor în noiembrie 2023 şi publicată în Monitorul Oficial, nu va putea fi dezbătută în cadrul procedurii parlamentare, datorită acestor constatări. Comitetul naţional de iniţiativă al proiectului, format din cetăţeni români de diverse confesiuni creştine, a încercat să promoveze luna iunie ca simbol al identităţii creştine, dar va trebui să reevalueze strategia sa în lumina deciziei CCR.

Această hotărâre subliniază importanţa respectării cadrului legal în procesul iniţiativelor legislative cetăţeneşti şi reafirmă rolul Curţii Constituţionale în asigurarea conformităţii acestor demersuri cu Legea fundamentală a României.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;