Comasarea Alegerilor și Traseismul Politic - Ce Spune Șeful AEP despre Contestarea la CCR

Comasarea Alegerilor și Traseismul Politic - Ce Spune Șeful AEP despre Contestarea la CCR

Într-un context politic actual marcat de decizii importante, Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a adus clarificări privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și posibilitatea de contestare a acestui act normativ la Curtea Constituțională a României (CCR).

Conform declarațiilor lui Greblă, ordonanța de urgență care prevede comasarea alegerilor nu este imună la controlul constituționalității. Odată adoptată de Parlament, legea de adoptare a ordonanței poate fi supusă controlului CCR. Totodată, șeful AEP a asigurat că această ordonanță respectă prevederile Constituției, chiar dacă permite migrația politică a aleșilor locali.

În ceea ce privește efectele ordonanței, aceasta își produce efectele imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Deciziile CCR au aplicabilitate pentru viitor, astfel încât acțiunile care au avut loc sub efectul unei legi în vigoare mențin caracterul lor de legalitate.

Pe de altă parte, Greblă a subliniat că migrarea aleșilor locali pe listele altor partide este o decizie de oportunitate politică și nu de constituționalitate. AEP își va menține neutralitatea și va acționa echidistant față de toți competitorii politici, indiferent de orientarea sau dimensiunea acestora.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care stabilește că alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc în aceeași zi, pe 9 iunie 2024, cu o perioadă electorală începând din 12 martie 2024. Un element de noutate adus de ordonanță este generarea electronică a listelor suplimentare pentru votul în străinătate, ceea ce va eficientiza procesul de votare.

În final, Greblă a explicat că aleșilor locali li se oferă posibilitatea de a migra fără a-și pierde mandatul, pentru a nu le fi restrâns dreptul de a candida la alegerile viitoare.

În concluzie, comasarea alegerilor și traseismul politic rămân subiecte de actualitate, iar deciziile luate de autorități vor continua să fie analizate atât din punct de vedere legal, cât și politic.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;