Tensiuni Politice Intensificate: Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, Solicită Scuze Publice de la Președintele Maia Sandu

Tensiuni Politice Intensificate: Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, Solicită Scuze Publice de la Președintele Maia Sandu

Într-un context politic tensionat, Evghenia Guţul, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, a cerut scuze publice și retractarea declarațiilor de la președintele Maia Sandu. Aceasta vine după acuzațiile aduse de Sandu, care a afirmat că Guţul „lucrează pentru o grupare criminală” și nu ar trebui să facă parte din guvernul moldovean.

Confruntarea dintre cele două oficialități a escaladat rapid, cu Guţul amenințând cu acțiuni legale pentru a-și apăra onoarea și demnitatea. Într-o conferință de presă, Sandu a motivat refuzul de a o include pe Guţul în guvern prin presupusa sa colaborare cu grupuri criminale și declarații împotriva intereselor naționale ale Moldovei, subliniind și o vizită controversată a guvernatoarei în Rusia.

Guţul a ripostat, calificând acuzațiile drept „insulte” şi „acuzaţii nefondate”, și a trimis o cerere prealabilă în care îi cere lui Sandu să își retragă declarațiile și să își ceară scuze. Ea a subliniat că, în absența unei hotărâri judecătorești definitive care să-i confirme vinovăția, acuzațiile aduse sunt defăimătoare și aduc atingere onoarei și reputației sale.

Guţul a câștigat funcția de başcan în mai 2023, dar a fost acuzată ulterior de coruperea alegătorilor, acuzații negate atât de ea cât și de echipa oligarhului Ilan Şor, care a susținut-o. În ciuda învestirii oficiale în funcție, Maia Sandu a refuzat să o numească în guvern, citând „suspiciuni” legate de persoana sa. Echipa lui Şor a apelat chiar la Curtea Constituțională pe această temă.

Situația actuală pune în lumină nu doar tensiunile interne din politica moldoveană, dar și complexitatea relațiilor dintre Găgăuzia, o regiune cu un grad înalt de autonomie, și guvernul central din Chișinău. De asemenea, reflectă provocările cu care se confruntă Republica Moldova în lupta împotriva corupției și influenței externe.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;