Rusia blochează sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord și acuză SUA de escaladarea tensiunilor

Rusia blochează sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord și acuză SUA de escaladarea tensiunilor

Într-o mișcare controversată, Rusia a folosit dreptul de veto la ONU pentru a împiedica formarea unui grup de experți care ar monitoriza sancțiunile impuse Coreei de Nord, marcând o schimbare semnificativă în abordarea internațională a programelor nucleare și balistice ale Phenianului. Această acțiune vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt deja tensionate din cauza războiului din Ucraina și sugerează o alianță strategică între Moscova și Phenian.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat abordarea actuală a marilor puteri față de Coreea de Nord, acuzând SUA de amplificarea tensiunilor militare în regiune și de izolarea excesivă a țării conduse de Kim Jong Un. Zaharova a subliniat necesitatea unei noi strategii care să ia în considerare securitatea și consecințele umanitare ale sancțiunilor asupra populației nord-coreene.

Departamentul de Stat al SUA a răspuns acuzațiilor, afirmând că veto-ul Rusiei subminează pacea și securitatea internațională și încearcă să ascundă rapoartele despre propria colaborare cu Coreea de Nord în domeniul armamentului. S-a menționat că acest veto poate duce la o Coreea de Nord mai îndrăzneață și la o scădere a perspectivelor pentru pacea durabilă în Peninsula Coreeană.

Rusia a criticat munca grupului de experți, acuzându-i de lipsa de obiectivitate și de partizanat în favoarea intereselor occidentale. Moscova a propus un compromis care ar implica revizuirea sancțiunilor în anumite limite de timp, dar această propunere a fost respinsă de SUA.

Confruntarea dintre Rusia și Occident se intensifică, iar veto-ul rusesc la ONU este un exemplu al impactului pe care războiul din Ucraina îl are asupra altor probleme globale majore. Relația dintre Rusia și Coreea de Nord pare să se consolideze, în timp ce tensiunile dintre Moscova și Washington continuă să crească.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;