Modificarea Legii Electorale: Alegerile Prezidențiale din România, Devansate în Septembrie

Modificarea Legii Electorale: Alegerile Prezidențiale din România, Devansate în Septembrie

Într-o mișcare controversată, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat recent proiectul de lege care prevede devansarea datei alegerilor prezidențiale din România. Conform noilor reglementări, primul tur al alegerilor va avea loc pe 15 septembrie, urmat de turul doi pe 29 septembrie, modificând astfel calendarul electoral tradițional.

Această schimbare legislativă, inițiată de deputați UDMR, stabilește că alegerile trebuie să se desfășoare duminica, cu cel mult trei luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte. Guvernul este responsabil să stabilească data alegerilor cu minimum 75 de zile înainte de votare.

Proiectul a stârnit reacții mixte în rândul politicienilor. Deputatul USR Victor Ilie a criticat vehement propunerea, susținând că favorizează coaliția de guvernare și subminează principiile democratice. El a argumentat că astfel de ajustări ale legislației electorale, făcute în timpul anului electoral, pot avea un impact negativ asupra integrității sistemului electoral din România.

În timpul dezbaterilor, membrii partidului AUR au manifestat prin afișe cu mesaje care solicitau alegeri democratice și oprirea abuzului de putere. Președinta comisiei, Laura Vicol, a intervenit cerând protestatarilor să renunțe la afișe sau să părăsească sala.

Un amendament propus de AUR, care sugera ca alegerile să se desfășoare cu cel mult 30 de zile înainte de terminarea mandatului președintelui, a fost respins de către comisie. În continuare, Comisia pentru administrație publică urmează să analizeze proiectul, după care va fi prezentat spre adoptare în plenul Camerei Deputaților.

Această modificare legislativă, care a trecut deja de Senat pe 26 februarie, este așteptată să influențeze dinamica politică din România și să fie un punct de interes major pentru alegători și analiști politici deopotrivă.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;