Avans în Drepturile Cuplurilor de Același Sex în Cehia: Parteneriat cu Beneficii Extinse

Avans în Drepturile Cuplurilor de Același Sex în Cehia: Parteneriat cu Beneficii Extinse

Cehia face un pas important în recunoașterea drepturilor cuplurilor de același sex, prin promulgarea unei noi legi care le oferă aproape aceleași drepturi ca și cuplurilor heterosexuale căsătorite, cu excepția căsătoriei. Această schimbare legislativă reprezintă un progres semnificativ în cadrul Uniunii Europene, unde drepturile persoanelor LGBTQ+ sunt în continuă evoluție.

Conform noii legislații, cuplurile de același sex din Cehia vor beneficia de dreptul la proprietate comună și la moștenirea partenerului. De asemenea, partenerul sau partenera unui părinte biologic va avea posibilitatea de a adopta copiii acestuia, consolidând astfel structura familială a multor cupluri. Totuși, adopția în alte cazuri rămâne interzisă.

Această mișcare legislativă vine într-un context în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că România a încălcat dreptul la viața privată și de familie pentru cuplurile de același sex, evidențiind necesitatea unor schimbări legislative similare în alte state membre UE.

Cuplurile de același sex pot adopta copii în 37 de țări la nivel global, majoritatea în Europa, America de Nord și America Latină, conform International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

Această măsură a fost promulgată de președintele Petr Pavel și reprezintă un pas înainte pentru egalitatea de drepturi în Cehia, un stat membru al Uniunii Europene cu aproximativ 10,9 milioane de locuitori. Până acum, cuplurile de același sex erau limitate la „parteneriate înregistrate”, care nu le ofereau aceleași drepturi ca noua lege.

Prin aceste modificări, Cehia se alătură altor țări care recunosc și protejează drepturile cuplurilor de același sex, marcând un progres în lupta pentru egalitate și acceptare la nivel european și mondial.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;