BNR celebrează bicentenarul lui Avram Iancu cu monede comemorative de colecție

BNR celebrează bicentenarul lui Avram Iancu cu monede comemorative de colecție

În semn de omagiu adus lui Avram Iancu, cunoscut drept "Crăișorul Munților", Banca Națională a României (BNR) a anunțat lansarea unei serii de monede aniversare dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea sa. Această emisiune numismatică specială cuprinde trei tipuri de monede: din aur, argint și tombac cuprat, fiecare cu un design și valoare nominală distincte.

Moneda din aur, cu o valoare nominală de 500 lei, este cea mai exclusivistă, cu un tiraj limitat la doar 1.000 de piese și un preț de achiziție de 15.600 de lei fără TVA. Monedele din argint și tombac cuprat sunt disponibile într-un număr mai mare, fiecare având un tiraj de 5.000 de bucăți și prețuri de 490 lei, respectiv 190 lei, exclusiv TVA.

Fiecare monedă poartă pe avers o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu și este însoțită de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate. Pe revers este imortalizat portretul lui Iancu, împreună cu numele și semnătura sa, marcând perioada în care a trăit acest simbol al luptei pentru drepturile românilor transilvăneni.

Monedele comemorative pot fi achiziționate începând cu 17 aprilie 2024, de la ora 09:00, direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR sau prin comandă online, în limita stocului disponibil.

Anul 2024 a fost proclamat "Anul Avram Iancu", marcând astfel două secole de la nașterea ilustrului revoluționar pașoptist, un moment de sărbătoare națională și de recunoaștere a contribuției sale la formarea conștiinței naționale și la lupta pentru un stat național modern.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;