Primăria Capitalei Investește în Mini Centrale Termice pentru Îmbunătățirea Furnizării Agentului Termic

Primăria Capitalei Investește în Mini Centrale Termice pentru Îmbunătățirea Furnizării Agentului Termic

Primăria Capitalei a anunțat demararea unui proiect ambițios pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare din oraș. Prin achiziția a 20 de mini centrale termice, administrația locală își propune să asigure furnizarea optimă a căldurii și apei calde pentru mii de locatari afectați de problemele rețelei existente.

Primarul Nicușor Dan a declarat că procedura de achiziție a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și vizează instalarea unor capacități modulare de producere de energie termică în zonele unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienți. Aceste mini centrale, care vor funcționa pe bază de gaz, vor fi amplasate în puncte termice strategice, situate la capetele de rețea unde au fost identificate deficiențe.

În total, 340 de blocuri, reprezentând peste 16.300 de apartamente și aproximativ 40.000 de locatari, vor beneficia de această inițiativă. Distribuția centralelor pe sectoarele orașului este următoarea: patru puncte termice în Sectorul 1, șase în Sectorul 2, trei în Sectorul 3, unul în Sectorul 4, trei în Sectorul 5 și trei în Sectorul 6.

Valoarea contractului pentru achiziția mini centralelor este estimată la aproximativ 79 milioane de lei, iar firmele interesate pot depune oferte până pe data de 23 februarie 2024. Potrivit graficului estimat din Studiul de fezabilitate aprobat în martie 2023, sistemele ar urma să fie puse în funcțiune într-un termen de 7,5 luni de la atribuirea contractului.

Despre necesitatea acestor mini centrale se discută de ani de zile, iar tentativa anterioară de închiriere a eșuat din cauza costurilor mari. Primarul Nicușor Dan a subliniat că prețul pentru închiriere era mai mare decât prețul pentru cumpărare în contextul crizei energetice de la acea vreme.

Prin această investiție, Primăria Capitalei speră să rezolve problemele persistente cu furnizarea agentului termic și să asigure un confort termic adecvat locuitorilor afectați, în special în perioadele reci ale anului.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;