Marea Britanie a ieșit din recesiune cu o creștere economică record în ultimii trei ani

Marea Britanie a ieșit din recesiune cu o creștere economică record în ultimii trei ani

Economia Marii Britanii a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2024, marcând sfârșitul perioadei de recesiune tehnice și depășind așteptările analiștilor. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0.6%, cea mai mare rată de creștere înregistrată din trimestrul patru al anului 2021. Această expansiune a depășit previziunile economiștilor care anticipau o creștere de doar 0.4% pentru perioada ianuarie-martie.

Această veste pozitivă vine în contextul în care Marea Britanie se confrunta cu două trimestre consecutive de contracție economică, ceea ce este în general recunoscut ca o recesiune "tehnică". Premierul Rishi Sunak și ministrul de finanțe Jeremy Hunt au salutat datele, indicând că economia își revine pe deplin pentru prima dată de la pandemia de coronavirus. În ciuda criticilor venite din partea opoziției, reprezentată de Partidul Laburist, care acuză guvernul că nu înțelege realitatea situației economice, cifrele indică o îmbunătățire a situației economice.

Banca Angliei (BoE), care a menținut dobânda cheie la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, a exprimat optimism cu privire la scăderea inflației, ceea ce ar putea permite reducerea ratelor dobânzilor în viitorul apropiat. De asemenea, BoE și-a revizuit previziunile de creștere pentru Marea Britanie la 0.5% pentru întregul an 2024 și la 1% în 2025. Inflația a scăzut ușor în martie, ajungând la 3.2% pe an, dar rămâne peste ținta de 2% a Băncii Angliei.

Creșterea economică a fost influențată pozitiv de sectorul de retail, transportul public, sănătatea și producția de automobile, deși construcțiile continuă să arate slăbiciuni. În ciuda acestor progrese, Marea Britanie rămâne una dintre țările cu cea mai lentă recuperare post-pandemie, economia fiind doar cu 1.7% mai mare față de nivelul din 2019. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani în primul trimestru, cu 0.4%, evidențiind totuși presiunea continuă asupra nivelului de trai și lupta pentru stimularea productivității.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;