Descoperirea "Mâinii lui Dumnezeu" în constelația Puppis, o structură cosmică rară

Descoperirea "Mâinii lui Dumnezeu" în constelația Puppis, o structură cosmică rară

Astronomii au reușit să surprindă o imagine rară a unui fenomen cosmic cunoscut sub numele de "Mâna lui Dumnezeu", situat în constelația Puppis, la o distanță de 1.300 de ani-lumină față de Pământ. Fenomenul, capturat de Camera pentru energie întunecată montată pe telescopul de 4 metri "Víctor M. Blanco" de la Observatorul Cerro Tololo din Chile, reprezintă un globul cometar, parte a unui tip de nebuloase întunecate cunoscute sub numele de globule Bok.

Globulele cometare sunt nori cosmici izolați, plini de gaz și praf dens, înconjurați de material fierbinte și energetic, având cozi lungi similare celor observate la comete. CG 4, globul cometar fotografiat, are un cap principal ce seamănă cu o mână, cu un diametru de 1,5 ani-lumină, și o coadă ce se întinde pe 8 ani-lumină.

Aceste structuri sunt dificil de observat datorită luminozității lor slabe și a cozilor adesea blocate de praful stelar. Totuși, Camera pentru energie întunecată deține un filtru special care permite detectarea strălucirii roșii slabe emise de hidrogenul ionizat, prezent în marginea exterioară și în capul globulelor, care devine vizibil după interacțiunea cu radiațiile emise de stelele masive și fierbinți din apropiere.

Descoperite întâmplător în 1976, globulele cometare sunt greu de observat și pot fi găsite în toată galaxia Calea Lactee, cu o concentrație mare în Nebuloasa Gum, despre care se crede că este rezultatul unei explozii stelare de acum aproximativ un milion de ani. Studiul acestor fenomene cosmice continuă să ofere noi informații despre formarea și evoluția structurilor din Univers.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;