Descoperirea "Mâinii lui Dumnezeu" în constelația Puppis, o structură cosmică rară
Astronomii au reușit să surprindă o imagine rară a unui fenomen cosmic cunoscut sub numele de "Mâna lui Dumnezeu", situat în constelația Puppis, la o distanță de 1.300 de ani-lumină față de Pământ. Fenomenul, capturat de Camera pentru energie întunecată montată pe telescopul de 4 metri "Víctor M. Blanco" de la Observatorul Cerro Tololo din Chile, reprezintă un globul cometar, parte a unui tip de nebuloase întunecate cunoscute sub numele de globule Bok.
Globulele cometare sunt nori cosmici izolați, plini de gaz și praf dens, înconjurați de material fierbinte și energetic, având cozi lungi similare celor observate la comete. CG 4, globul cometar fotografiat, are un cap principal ce seamănă cu o mână, cu un diametru de 1,5 ani-lumină, și o coadă ce se întinde pe 8 ani-lumină.
Aceste structuri sunt dificil de observat datorită luminozității lor slabe și a cozilor adesea blocate de praful stelar. Totuși, Camera pentru energie întunecată deține un filtru special care permite detectarea strălucirii roșii slabe emise de hidrogenul ionizat, prezent în marginea exterioară și în capul globulelor, care devine vizibil după interacțiunea cu radiațiile emise de stelele masive și fierbinți din apropiere.
Citește și:
Tentativă de asasinat la mitingul lui Donald Trump în Pennsylvania: Reacții și detalii despre atac
Fostul Președinte Donald Trump Victima unei Tentative de Asasinat în Pennsylvania
Descoperirea unui avion dispărut în 1971 rezolvă un mister vechi de peste jumătate de secol
Descoperite întâmplător în 1976, globulele cometare sunt greu de observat și pot fi găsite în toată galaxia Calea Lactee, cu o concentrație mare în Nebuloasa Gum, despre care se crede că este rezultatul unei explozii stelare de acum aproximativ un milion de ani. Studiul acestor fenomene cosmice continuă să ofere noi informații despre formarea și evoluția structurilor din Univers.