Inflația în România: O scădere ușoară în decembrie, dar previziuni de creștere pentru 2024

Inflația în România: O scădere ușoară în decembrie, dar previziuni de creștere pentru 2024

Inflația, termenul care dă fiori economiei și portofelelor românilor, a înregistrat o scădere ușoară în ultima lună a anului trecut. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a coborât la 6,6% în decembrie 2023, marcând o mică respiro după o perioadă de creșteri constante.

Această ușoară scădere, de la 6,7% în noiembrie la 6,6% în decembrie, poate fi văzută ca o pauză înaintea unor posibile creșteri în următoarele luni. În ciuda acestei scăderi, rata medie anuală a inflației pentru anul 2023 a atins un nivel considerabil de 10,4%, reflectând o presiune inflaționistă persistentă pe parcursul întregului an.

Detaliile oferite de INS arată că mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,82%, cele nealimentare cu 5,51%, iar serviciile cu 11,21% în luna decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023. Aceste cifre subliniază impactul inflației asupra diferitelor segmente de piață și, implicit, asupra puterii de cumpărare a consumatorilor.

În plus, Banca Națională a României (BNR) a păstrat prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 7,5%, dar a ajustat estimările pentru sfârșitul lui 2024 la 4,8%, în urma deciziei autorităților de a majora anumite taxe și impozite. Aceste ajustări indică o prudență din partea BNR în ceea ce privește evoluția prețurilor în viitorul apropiat.

În ciuda acestei scăderi momentane, prognozele indică o posibilă creștere a inflației în primul trimestru al anului 2024, cu o rată anuală estimată la 7,7%, urmând ca aceasta să scadă la 6,8% la sfârșitul trimestrului II din 2024. Aceste previziuni sunt esențiale pentru planificarea economică și pentru deciziile de politică monetară ale BNR.

Este clar că inflația rămâne un subiect fierbinte pe agenda economică a României, cu consecințe directe asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Monitorizarea atentă a acestui indicator și adaptarea corespunzătoare a politicilor fiscale și monetare vor fi cruciale pentru menținerea stabilității economice în perioada următoare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;