Mark Rutte desemnat secretar general al NATO într-un context internațional tensionat

Mark Rutte desemnat secretar general al NATO într-un context internațional tensionat

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnat oficial pentru funcția de secretar general al NATO de către cele 32 de state membre ale Alianței. Rutte, care a primit un sprijin unanim după retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis, își va începe mandatul la 1 octombrie 2024, succedându-l pe Jens Stoltenberg. Alegerea sa vine într-un moment în care lumea se confruntă cu războiul din Ucraina și un posibil schimb de putere în SUA, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Relațiile anterioare ale lui Rutte cu Donald Trump, în timpul mandatului acestuia ca președinte al SUA, sunt considerate a fi avut un impact pozitiv asupra susținerii candidaturii lui Rutte, mai ales după ce acesta a avut un rol decisiv în negocierile NATO din 2018 privind cheltuielile de apărare.

În contrast, Kremlinul a reacționat la numirea lui Rutte, declarând că nu se așteaptă la schimbări în politica NATO, pe care o consideră a fi îndreptată împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a subliniat că alianța este văzută ca un inamic de către Rusia și că obiectivul său este "reprimarea strategică" a țării.

Acuzațiile Rusiei că statele membre NATO sunt implicate direct în conflictul din Ucraina prin furnizarea de arme grele și recentele avertismente către blocul occidental cu privire la consecințele utilizării acestor arme pe teritoriul rus, demonstrează tensiunile în creștere între NATO și Rusia.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;