Slovenia Reconsiderează Sprijinul pentru Șefia NATO: O Cursă Deschisă între Iohannis și Rutte

Slovenia Reconsiderează Sprijinul pentru Șefia NATO: O Cursă Deschisă între Iohannis și Rutte

Slovenia, care inițial și-a exprimat sprijinul pentru candidatura premierului olandez Mark Rutte la conducerea NATO, și-a revizuit poziția și analizează acum „serios” ambele candidaturi, inclusiv pe cea a președintelui român Klaus Iohannis. Această schimbare de direcție vine după anunțul oficial al președintelui Iohannis privind intenția sa de a candida pentru această poziție de prestigiu în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Premierul Sloveniei, Robert Golob, a discutat recent cu Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, și a subliniat că, deși sprijinul inițial a fost acordat lui Rutte pe baza faptului că era singurul candidat la acea vreme, acum situația s-a schimbat. Cu doi candidați puternici în cursă, Slovenia va lua în considerare ambele opțiuni înainte de a lua o decizie finală, care trebuie să fie unanimă conform regulilor de vot ale NATO.

Președintele Klaus Iohannis a intrat în competiție pentru funcția de secretar general al NATO, bazându-se pe performanța României și pe experiența sa ca președinte, precum și pe angajamentul său față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței. Candidatura sa ar putea câștiga susținere, mai ales din partea țărilor estice, întrucât unele dintre ele, inclusiv Ungaria și Bulgaria, și posibil Turcia, au exprimat reticență față de Rutte.

În timp ce Slovenia afirmă că în prezent Rutte pare să aibă cele mai multe voturi, Golob sugerează că decizia finală încă nu a fost luată și că următoarele săptămâni vor fi decisive în această privință. Astfel, competiția pentru șefia NATO rămâne deschisă, cu posibilitatea unei răsturnări de situație în favoarea unuia dintre candidați.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;