Finala Eurovision 2024: Controverse, Favoriți și Absența României

Finala Eurovision 2024: Controverse, Favoriți și Absența României

Finala Eurovision 2024, evenimentul muzical european de prestigiu, este programată să se desfășoare în Suedia, pe data de 11 mai, începând cu ora 22:00. În acest an, România nu va participa la concurs din cauza constrângerilor financiare, iar Televiziunea Română (TVR) nu va transmite evenimentul. În schimb, finala va putea fi urmărită live pe canalul oficial de YouTube al Eurovision.

Ediția din 2024 a concursului a generat controverse, în urma deciziei organizatorilor de a permite Israelului să concureze, în pofida apelurilor de excludere pe fondul situației umanitare din Fâșia Gaza. Această decizie a provocat proteste în Malmö, Suedia, unde peste 5.000 de persoane au manifestat împotriva participării Israelului, comparând situația cu excluderea Rusiei după invazia Ucrainei.

În ceea ce privește competiția, după cele două semifinale, 26 de țări s-au calificat pentru marea finală. Printre ele se numără Croația, Israel și Elveția, acestea fiind considerate de către casele de pariuri ca având cele mai mari șanse de câștig. Croația, reprezentată de Baby Lasagna cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, este favorită cu o probabilitate de 41% de a câștiga, urmată de Israel cu 19% și Elveția cu 12%.

În ciuda lipsei de participare, România a avut în trecut performanțe remarcabile la Eurovision, ocupând de două ori locul al treilea și o dată locul al patrulea. Moldova, reprezentată de Natalia Barbu, nu a reușit să se califice în finala din acest an, deși a avut un rezultat notabil în 2017, clasându-se pe locul trei.

Eurovision, care a început în 1956, a văzut de-a lungul timpului lansarea unor nume mari în industria muzicală, cum ar fi ABBA și Céline Dion. Concursul a fost anulat în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, fiind prima dată în istoria sa când a fost nevoit să se suspende.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;