Georgia Interceptează Transport Ilicit de Explozibili Provenit din Ucraina şi Tranzitat prin România

Georgia Interceptează Transport Ilicit de Explozibili Provenit din Ucraina şi Tranzitat prin România

Autoritățile georgiene au reușit să intercepteze și să confiște un transport clandestin de explozibili, care, conform declarațiilor, provenea din portul Odesa din Ucraina și avea ca destinație finală orașul rus Voronej. Acest caz de securitate internațională a atras atenția asupra rutei utilizate de transportatori, care a inclus tranzitul prin România, Bulgaria și Turcia.

Serviciul de Securitate Națională din Georgia a efectuat confiscarea la granița cu Rusia, în urma unei operațiuni de monitorizare atentă. Explozibilii erau ascunși într-un transport de baterii auto, iar încărcătura a fost detectată într-o dubiță deținută de cetățeni ucraineni. În total, au fost găsite șase dispozitive explozive, cu o greutate totală de 14 kilograme de exploziv plastic S-4, care puteau fi activate cu ajutorul unui detonator electric și al unui cronometru special.

Ancheta a relevat că în spatele acestui transport se afla un cetățean ucrainean, Andrei Șarahidze, considerat a fi capul rețelei, alături de șapte georgieni, trei ucraineni și doi armeni. Există suspiciuni că unele dintre persoanele implicate s-ar putea să nu fi fost conștiente de natura ilegală a încărcăturii.

Această descoperire vine în contextul tensiunilor crescute între Ucraina și Rusia, având în vedere că în 2022, anchetatorii ruși au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit în atacul asupra podului din Crimeea provenea tot din Ucraina, folosind o rută similară. În plus, există îngrijorări că dispozitivele explozive ar fi putut fi folosite pentru atacuri teroriste și în Georgia, dat fiind că trei dintre dispozitive au fost găsite la Tbilisi.

Guvernul Georgiei, care s-a distanțat de poziția Rusiei în conflictul cu Ucraina, a fost acuzat de o atitudine pro-rusă tacită, acuzații pe care le respinge, afirmând că dorește să evite extinderea conflictului pe teritoriul său. Serviciul de Securitate al Ucrainei nu a oferit deocamdată un răspuns oficial cu privire la acest incident.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;