Exercițiul "Sea Shield 24": Forțele NATO se mobilizează în Marea Neagră și Delta Dunării

Exercițiul "Sea Shield 24": Forțele NATO se mobilizează în Marea Neagră și Delta Dunării

Forțele Navale Române, în colaborare cu aliați NATO, demarează unul dintre cele mai ample exerciții militare din ultimii ani, "Sea Shield 24". În perioada 8 - 21 aprilie, peste 2.200 de militari din 12 state aliate și partenere se vor antrena în Marea Neagră, zona costieră și Delta Dunării, demonstrând angajamentul comun pentru securitatea regională și interoperabilitatea forțelor armate.

Participanții la "Sea Shield 24" includ forțe din Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii, alături de diverse categorii de forțe din Armata României și structuri din sistemul național de apărare. Ei vor opera cu 135 de mijloace tehnice, printre care se numără 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni.

Scopul exercițiului este de a consolida capacitatea de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutarea și salvarea pe mare, precum și asigurarea securității infrastructurii critice. De asemenea, se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale.

"Sea Shield 24" reprezintă cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române în anul de instrucție 2024 și subliniază importanța colaborării internaționale în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Exercițiul a debutat în 2015 și de atunci scenariile au fost continuu adaptate pentru a răspunde rapid și eficient la amenințările la adresa securității.

Ceremonia de deschidere a avut loc în portul Constanța, marcând începutul unei perioade de două săptămâni de antrenamente intense și colaborare strânsă între forțele participante.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;