Geert Wilders și PVV: De la Nexit la Euroscepticism Modificat

Geert Wilders și PVV: De la Nexit la Euroscepticism Modificat

Geert Wilders, liderul Partidului Libertăţii (PVV) din Olanda, este cunoscut pentru pozițiile sale controversate și eurosceptice. În urma alegerilor legislative din noiembrie, PVV, partidul de extremă dreapta pe care îl conduce, a obținut un număr semnificativ de mandate în Parlamentul olandez. Cu toate acestea, Wilders și-a surprins alegătorii renunțând la una dintre promisiunile sale principale: organizarea unui referendum pentru ieșirea Olandei din Uniunea Europeană, după modelul Brexitului britanic.

Această schimbare de direcție a venit înainte de alegerile europarlamentare, într-un moment în care PVV era favorit în sondaje. În ciuda eliminării promisiunii de Nexit, PVV continuă să aibă un discurs puternic eurosceptic, susținând că dorește să schimbe Uniunea Europeană "din interior" și să păstreze suveranitatea și identitatea națională a Olandei. Partidul se opune, de asemenea, expansiunii birocrației nealese de la Bruxelles și critică reglementările de mediu impuse de UE.

În ciuda pozițiilor sale anti-islamice și anti-UE, Wilders a făcut o serie de concesii în negocierile cu alte partide de dreapta pentru formarea unei coaliții guvernamentale, inclusiv renunțarea la aspirația de a deveni prim-ministru. Aceste negocieri includ partide precum Noul Contract Social (NSC), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), și formațiunea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), cu care PVV ar putea forma o majoritate în parlament.

PVV nu a câștigat niciun mandat în alegerile europarlamentare din 2019, dar se pregătește să își consolideze poziția în grupul politic Identitate și Democrație din Parlamentul European, alăturându-se altor partide eurosceptice de renume din Europa.

Astfel, parcursul lui Geert Wilders și al PVV reflectă dinamica politică în continuă schimbare din Olanda și Europa, unde euroscepticismul se menține ca o forță influentă, chiar și în absența unor promisiuni radicale precum Nexit.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;