Ucraina revendică scufundarea navei ruse „Cezar Kunikov” în Marea Neagră printr-un atac cu drone

Ucraina revendică scufundarea navei ruse „Cezar Kunikov” în Marea Neagră printr-un atac cu drone

Ucraina a marcat un nou succes în conflictul cu Rusia prin scufundarea navei de desant „Cezar Kunikov”, aparținând Flotei Mării Negre a Rusiei. Evenimentul a fost confirmat de Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR), care a publicat și imagini video demonstrative cu momentul atacului.

Nava „Cezar Kunikov” a fost atacată și scufundată în apropierea orașului Alupka din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de marți spre miercuri, folosindu-se dronele de atac naval Magura V5. Potrivit GUR, atacul a fost coordonat de „Grupul 13” al forțelor speciale ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Impactul simbolic al acestei acțiuni este amplificat de faptul că scufundarea navei coincide cu aniversarea decesului ofițerului rus Cezar Kunikov, ucis în luptă acum 81 de ani și care a dat numele navei.

Nava de desant, cu dimensiuni impresionante, putea transporta până la 650 de tone de echipament militar și personal. Anterior, a fost folosită de Rusia în conflictele din Georgia, Siria și Ucraina. Aceasta este a patra navă de debarcare pierdută de flota rusă în Marea Neagră de la începutul conflictului în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a raportat că a doborât nouă drone lansate de Ucraina, șase dintre ele deasupra Mării Negre, însă nu a confirmat direct pierderea navei „Cezar Kunikov”.

Această victorie ucraineană vine în contextul unui război care se desfășoară de aproape doi ani, demonstrând capacitatea Ucrainei de a riposta eficient și de a-și apăra teritoriul.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;