Estonia Expulzează Liderul Bisericii Ortodoxe Afiliat Patriarhiei Moscovei

Estonia Expulzează Liderul Bisericii Ortodoxe Afiliat Patriarhiei Moscovei

Estonia a luat măsura drastică de a nu prelungi permisul de ședere al Mitropolitului Evgheni, șeful Bisericii Ortodoxe Estoniene ce ține de Patriarhia Moscovei, pe fondul acuzațiilor de risc la adresa securității naționale. Această decizie survine în contextul în care liderul religios, cunoscut și sub numele de Valeri Rechetnikov, a fost avertizat repetat să nu mai susțină acțiunile Rusiei în Ucraina.

Poliția estoniană și forțele de frontieră au comunicat că Reshetnikov trebuie să părăsească Estonia până la data de 6 februarie, când expiră actualul său permis de ședere. Indrek Aru, șeful Biroului Poliției de Frontieră al Prefecturii de Nord, a subliniat că decizia vizează individual comportamentul lui Rechetnikov și nu comunitatea ortodoxă sau alți clerici.

Această măsură vine în urma unei perioade în care politicieni estonieni au cerut expulzarea sa, mai ales după ce Biserica Ortodoxă a participat la o rugăciune pentru pace alături de mișcarea politică pro-Kremlin, Koos. Aivo Peterson, un lider al acestei mișcări, este anchetat pentru trădare după vizite în zonele ucrainene ocupate de Rusia.

În Estonia, creștinii ortodocși reprezintă circa 16% din populație, cu aproximativ 150.000 de membri ai Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei și 270.000 de membri ai Bisericii Apostolice Ortodoxe Estoniene. Ambele biserici revendică moștenirea legală a Bisericii Apostolice Ortodoxe Estoniene active între 1920 și 1945, înainte de anexarea țării de către Uniunea Sovietică.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;