Estonia cere explicații Rusiei după îndepărtarea balizelor de navigație de pe râul Narva

Estonia cere explicații Rusiei după îndepărtarea balizelor de navigație de pe râul Narva

Autoritățile din Estonia au acuzat Rusia că polițiștii săi de frontieră au îndepărtat geamandurile de navigație de pe partea estoniană a râului Narva, care marchează granița dintre cele două țări. Incidentul a avut loc în primele ore ale zilei de joi, când aproape jumătate din cele 50 de balize plasate recent pe râul Narva pentru a marca rutele de navigație au fost îndepărtate.

Ministerul estonian de Externe a catalogat acțiunea drept provocatoare și a anunțat că va solicita Rusiei atât o explicație cât și returnarea imediată a echipamentelor. Această problemă survine în contextul în care amplasarea balizelor între Rusia și Estonia a devenit un subiect de dispută de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Râul Narva izvorăște dintr-un lac situat la granița dintre Rusia și Estonia și se varsă în Golful Finlandei, parte a Mării Baltice. Modificările naturale ale albiei râului necesită refacerea anuală a rutelor de navigație, fapt care adaugă complexitate situației.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns prompt la solicitările de comentarii. Totuși, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menționat anterior că frontierele Rusiei la Marea Baltică ar trebui să fie în conformitate cu dreptul internațional și că activitatea Ministerului Apărării pentru clarificarea frontierei este de natură tehnică.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;