Confruntări intensificate între Israel și Hamas, cu repercusiuni grave pentru populația civilă

Confruntări intensificate între Israel și Hamas, cu repercusiuni grave pentru populația civilă

Confruntările dintre Israel și gruparea Hamas continuă să genereze pierderi semnificative de vieți omenești și distrugeri în Fâșia Gaza. Armata israeliană (IDF) a intensificat operațiunile militare în Rafah, un oraș situat în sudul enclavei palestiniene, unde se crede că s-ar afla batalioane ale luptătorilor Hamas.

Potrivit declarațiilor unor rezidenți din Rafah pentru agenția Reuters, forțele israeliene au avansat în zone dens populate, precum districtul Yibna, și au efectuat bombardamente care au dus la distrugerea unor infrastructuri și la pierderi de vieți omenești. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a explicat necesitatea acestor acțiuni ca fiind o reacție la prezența Hamas în zona respectivă și a menționat că forțele israeliene au încurajat evacuarea civililor în zone sigure.

În paralel, alte zone din Gaza, inclusiv Jabalia și Beit Hanoun, au fost de asemenea ținta ofensivei terestre a Israelului, care susține că aceste acțiuni sunt necesare pentru a împiedica regruparea forțelor Hamas. IDF a anunțat uciderea unui comandant Hamas în Jabalia, ceea ce demonstrează amploarea operațiunilor militare în curs.

Pe fondul acestor atacuri, care au început la 7 octombrie, numărul victimelor crește alarmant. Autoritățile sanitare din Gaza estimează că peste 35.000 de persoane și-au pierdut viața în ultimele șapte luni de conflict, iar situația umanitară devine din ce în ce mai gravă, cu peste 800.000 de persoane strămutate din Rafah de la începutul lansării atacurilor asupra orașului.

Între timp, în Israel, doi teroriști Hamas, tată și fiu, au recunoscut că au comis violuri și uciderea victimelor israeliene în timpul atacului de pe 7 octombrie. Armata Israelului a făcut publice declarațiile acestora, care descriu intrarea pe teritoriul Israelului și atacurile violente comise în kibutz-ul Nir Oz.

Această escaladare a violenței vine în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost avertizat în repetate rânduri de posibilitatea unui atac, înainte de 7 octombrie, informații pe care biroul său le-a negat inițial.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;