Apelul ONU pentru Evitarea Invaziei Terestre a Rafah și Eforturile de Armistițiu în Conflictul Israelo-Palestinian

Apelul ONU pentru Evitarea Invaziei Terestre a Rafah și Eforturile de Armistițiu în Conflictul Israelo-Palestinian

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut un apel ferm către guvernul israelian și liderii Hamas, solicitând un "efort suplimentar" pentru a ajunge la un armistițiu în contextul tensiunilor crescute din Rafah, aflat în sudul Fâşiei Gaza. Confruntările dintre Israel și Hamas, care au escaladat începând cu 7 octombrie, au atins un punct critic, cu operațiuni israeliene intense de evacuare și bombardamente în estul orașului Rafah.

Într-o declarație publică, Guterres a subliniat că o invazie terestră a orașului Rafah ar avea "consecințe umanitare devastatoare" și ar destabiliza și mai mult regiunea. Îndemnul său vine în urma anunțului făcut de Hamas, care a acceptat o propunere de armistițiu prezentată de mediatori, deși Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a menționat că propunerea nu îndeplinește cerințele Israelului.

Situația din Rafah a generat îngrijorări semnificative, inclusiv din partea UNICEF, care a exprimat alarma față de soarta a aproximativ 600.000 de copii din zonă, amenințați de o posibilă "catastrofă iminentă". Armata israeliană, care a ajuns la aproximativ 200 de metri de granița cu Egipt, continuă să execute atacuri aeriene și terestre, în timp ce aripa armată a Jihadului Islamic palestinian a ripostat prin lansarea de rachete spre Israel.

Eforturile diplomatice pentru un armistițiu sunt în desfășurare, cu Qatarul trimițând o delegație la Cairo pentru a relansa negocierile indirecte între Israel și Hamas. Comunitatea internațională, cu ONU în frunte, își intensifică apelurile pentru încetarea ostilităților și evitarea unei tragedii umanitare de proporții în Rafah.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;