Statele baltice solicită creșterea pragului minim al bugetelor pentru apărare în cadrul NATO

Statele baltice solicită creșterea pragului minim al bugetelor pentru apărare în cadrul NATO

Miniştrii apărării din Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat că vor propune la summitul NATO din iulie o creștere a bugetelor pentru apărare ale statelor membre la cel puţin 2,5% din PIB. Această cerere vine în contextul în care doar 11 din cele 32 de ţări membre NATO au atins pragul actual de 2% din PIB anul trecut.

Statele baltice, care își exprimă îngrijorarea față de Rusia, consideră necesară această creștere cu 0,5% a contribuției la bugetul apărării. În plus, Lituania, Letonia şi Estonia s-au angajat să aloce aproximativ 3% din PIB pentru apărarea națională, invitând și alte state aliate să se alăture acestui "club de 3%".

În cadrul unei întâlniri în orașul lituanian Palanga, miniștrii au discutat despre implementarea planurilor de apărare elaborate după ultimul summit al Alianței. Lituania a anunțat că va construi fortificații fixe și "parcuri de contra-mobilitate", pentru a concentra rapid trupe și echipamente, inclusiv mine antitanc și antipersonal, în zonele amenințate. Estonia lucrează deja la pozițiile defensive la granița cu Rusia, iar Letonia se concentrează pe amenajarea infrastructurilor necesare pentru găzduirea unei brigăzi NATO complete.

Aceste măsuri sunt parte dintr-o "linie baltică de apărare comună" împotriva Rusiei, conceptul de "apărare prin negare" fiind esențial pentru a împiedica orice incursiune sau ocupație a teritoriilor baltice de către forțele ruse.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;