Avertismentul șefului armatei britanice: Britanicii și europenii, îndemnați să se pregătească pentru un posibil conflict major cu Rusia

Avertismentul șefului armatei britanice: Britanicii și europenii, îndemnați să se pregătească pentru un posibil conflict major cu Rusia

Într-un context internațional tensionat, șeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a lansat un avertisment sever, comparând situația actuală cu preludiul celor două războaie mondiale. Într-o serie de declarații făcute la Expoziția Internațională de Vehicule Blindate de la Londra, generalul a subliniat necesitatea unei pregătiri serioase în fața unui posibil conflict masiv cu Rusia, în lumina agresivității crescânde a regimului de la Kremlin.

Invocând lecțiile istoriei și crizele din 1914 și 1937, Sanders a insistat asupra importanței înțelegerii mizei actualei situații din Ucraina, care nu se limitează la teritoriul disputat, ci reprezintă o amenințare la adresa întregului sistem democratic și a modului de viață occidental. Generalul a subliniat că răspunsul actual al generației "ante-belice" va influența decisiv cursul istoriei.

În acest cadru, Sanders a pledat pentru o aproape dublare a dimensiunii armatei britanice și a făcut apel la pregătirea „armatelor de cetățeni”, care să fie gata să urmeze armata profesională în caz de conflict. Această mobilizare civică ar fi ceva nemaivăzut în Europa de Vest de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul britanic, prin vocea purtătorului de cuvânt al premierului Rishi Sunak, Max Blain, a răspuns declarațiilor lui Sanders, negând orice intenție de mobilizare completă și reiterând tradiția armatei britanice ca forță voluntară, fără planuri de schimbare în acest sens.

Avertismentele generalului britanic nu sunt izolate, venind în urma unor declarații similare din partea oficialilor NATO, cu precădere din Europa. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a semnalat și el necesitatea pregătirii pentru o potențială confruntare cu Rusia, iar guvernul german a fost raportat să aibă planuri de contingență pentru o posibilă invazie rusească în Europa, începând cu statele baltice.

Prezentul context internațional subliniază importanța solidarității și pregătirii în fața amenințărilor la adresa securității și stabilității europene, un apel la vigilență și la o conștientizare profundă a realităților geopolitice actuale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;