Tensiuni crescute între Rusia și statele baltice: Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, dată în urmărire de Moscova

Tensiuni crescute între Rusia și statele baltice: Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, dată în urmărire de Moscova

În contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Rusia și statele baltice, o decizie recentă a autorităților ruse a amplificat situația: prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a fost dată în urmărire de către poliția rusă, conform anunțurilor făcute pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova. Această măsură a fost luată fără a se specifica acuzațiile concrete, însă se menționează că aceasta ar fi legată de un „dosar penal”.

Kaja Kallas, recunoscută pentru poziția sa fermă în susținerea Ucrainei și pentru criticile aduse Rusiei după invazia din Ucraina, se află acum pe o listă de persoane „căutate” în conformitate cu codul penal rusesc. Nu doar Kallas, ci și alte oficialități baltice, precum secretarul de stat estonian Taimar Peterkop și ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis, sunt vizate de aceste acțiuni ale Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acești oficiali sunt considerați ostili, fiind acuzați de decizii care ar insulta istoria și memoria istorică a Rusiei. Agenția de stat rusă TASS a sugerat că acuzațiile ar putea fi legate de distrugerea și degradarea monumentelor soldaților sovietici din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un subiect sensibil între Rusia și statele baltice.

Estonia, Letonia și Lituania, foste republici sovietice, au relații dificile cu Rusia, mai ales în contextul recentelor evenimente din Ucraina. Aceste țări, care acum sunt membre ale Uniunii Europene și NATO, au luat măsuri de respingere a influenței ruse, inclusiv prin demolarea monumentelor sovietice și prin sprijinirea Ucrainei în conflictul său cu Rusia.

Tensiunile au crescut și în urma acuzațiilor Rusiei că statele baltice ar fi sabotat alegerile prezidențiale ruse, refuzând să asigure securitatea secțiilor de votare din ambasadele ruse. În plus, Estonia a făcut un pas semnificativ în ianuarie, când a refuzat reînnoirea permisului de ședere pentru conducătorul bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, considerându-l un risc pentru securitatea națională.

Aceste evenimente subliniază o deteriorare a relațiilor dintre Rusia și vecinii săi baltici, creând un climat de incertitudine și de potențială escaladare a tensiunilor în regiune.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;