Franța Întărește Apararea și Îndeplinește Angajamentul NATO în Contextul Presiunilor Internaționale

Franța Întărește Apararea și Îndeplinește Angajamentul NATO în Contextul Presiunilor Internaționale

Franța a anunțat o creștere semnificativă a bugetului său pentru apărare, ajungând la un nivel care va îndeplini angajamentul NATO de a aloca 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în anul 2024. Această decizie vine într-un moment de tensiuni geopolitice crescute și presiuni din partea Statelor Unite, care a cerut statelor membre NATO să își asume o parte mai echitabilă a costurilor apărării colective.

În 2017, Franța cheltuia 30 de miliarde de euro pentru armată, iar acum, conform ministrului apărării Sébastien Lecornu, bugetul va ajunge la 69 de miliarde de euro. Această creștere a fost anunțată în contextul unei reuniuni NATO, unde secretarul general Jens Stoltenberg a evidențiat că 18 țări membre sunt pe cale să atingă pragul de 2%.

Lecornu a subliniat că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu este suficientă dacă nu se ține cont și de calitatea și eficiența cheltuielilor. Franța se mândrește deja cu o alocare de 30% din bugetul pentru apărare către echipamente, depășind ținta NATO de 20%.

În lumina acestor evoluții, fostul președinte american Donald Trump a reiterat condiționarea sprijinului SUA în cadrul NATO, sugerând că ar încuraja Rusia să atace statele membre care nu își îndeplinesc obligațiile financiare. Această poziție a fost întărită de unul dintre consilierii săi, Keith Kellogg, care a propus suspendarea clauzelor de apărare colectivă în cazul nerespectării angajamentelor bugetare.

Pe de altă parte, Germania a răspuns și ea presiunilor, anunțând o suplimentare a bugetului său pentru apărare, care va depăși pentru prima dată în decenii pragul de 2% din PIB, ajungând la o sumă-record de 73,41 de miliarde de dolari.

Aceste mișcări subliniază importanța pe care Franța și alte state membre NATO o acordă securității colective și necesitatea de a răspunde la provocările actuale ale securității internaționale. În acest context, Franța se poziționează ca un jucător cheie în cadrul Alianței Nord-Atlantice, reafirmând angajamentul său față de apărarea comună și contribuind activ la stabilitatea regională și globală.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;