Observarea flamingilor în Delta Dunării speră să devină o atracție stabilă pentru biodiversitate

Observarea flamingilor în Delta Dunării speră să devină o atracție stabilă pentru biodiversitate

Un număr impresionant de păsări flamingo a fost observat recent în Delta Dunării, în special în zona oazelor de liniște de pe brațul Sfântu Gheorghe. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a împărtășit această veste printr-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, subliniind frumusețea și importanța acestor păsări ca simboluri ale biodiversității. Observarea flamingilor a coincis cu Ziua internațională a biodiversității, marcând un moment important pentru conștientizarea protecției mediului.

Reprezentanții ARBDD au menționat că, dacă păsările se vor simți în siguranță, există posibilitatea ca în viitor să înceapă să cuibărească în zonă. Totuși, în trecut, flamingii au fost deranjați de prezența umană excesivă, ceea ce a împiedicat stabilirea lor permanentă. Cristi Domșa, reprezentant al Societății Ornitologice din România, a relatat că în 2021 flamingii au fost stresați de turiști și "binevoitori", care i-au hăituit cu drone și bărci în încercarea de a obține fotografii, determinându-i să părăsească locurile de cuibărit pe care le pregătiseră.

Păsările flamingo, cu penajul lor roz distinctiv și comportamentul grațios în căutarea hranei, au fost observate și în anii anteriori în Delta Dunării. Cel mai numeros grup din această specie observat în România în ultimul secol a fost semnalat de ARBDD în 2020. Flamingii sunt specii cuibăritoare în bazinul mediteranean, având colonii apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.

ARBDD încurajează publicul să mențină o distanță respectuoasă față de aceste păsări exotice, pentru a le permite să se simtă în siguranță și, eventual, să favorizeze cuibărirea lor în Delta Dunării, contribuind astfel la diversitatea și frumusețea habitatelor naturale din rezervație.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;