Progrese în prezicerea cutremurelor: anomalii electromagnetice observate înainte de seisme

Progrese în prezicerea cutremurelor: anomalii electromagnetice observate înainte de seisme

Cercetările recente în domeniul seismologiei ar putea oferi noi posibilități pentru prezicerea timpurie a cutremurelor. Profesorul de geoinginerie spațială Mehdi Akhoondzadeh de la Universitatea din Teheran a publicat un studiu în Journal of Applied Geodesy, în care susține că anumite anomalii electromagnetice au fost observate cu 12-19 zile înainte de puternicele seisme care au lovit Turcia și Siria în februarie anul trecut.

Analiza datelor de la satelitul chinezesc CSES-01 și sateliții Agenției Spațiale Europene a relevat anomalii la nivelul solului, atmosferei și ionosferei. Anomaliile includeau variații ale cantității de vapori de apă, nivelului de metan, azot și monoxid de carbon, precum și o schimbare în densitatea electronilor din ionosferă. Aceste descoperiri ar putea sugera posibilitatea dezvoltării unui sistem de avertizare împotriva cutremurelor mult mai eficient decât cel actual.

În România, un cutremur cu magnitudinea de 3,4 s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 00:25, la o adâncime de 122,5 kilometri. Acesta este unul dintre cele trei cutremure înregistrate în luna iulie în țară, cu magnitudini între 2 și 3,4. Deși cutremurul din Vrancea nu a fost la fel de puternic precum cele din Turcia și Siria, cercetările continuă pentru a înțelege mai bine semnele precursoare ale seismelor și pentru a îmbunătăți sistemele de avertizare.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;