Estonia Condamnă Biserica Ortodoxă Rusă ca Sponsor al Agresiunii în Ucraina

Estonia Condamnă Biserica Ortodoxă Rusă ca Sponsor al Agresiunii în Ucraina

Parlamentul Estoniei a adoptat o rezoluție istorică, etichetând Biserica Ortodoxă Rusă ca fiind un sponsor al agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Această mișcare vine în urma unui sprijin larg prezentat de Patriarhul Kirill al Moscovei și liderii bisericii pentru războiul inițiat de Rusia în 2022.

Într-un comunicat ferm, Parlamentul Estoniei a evidențiat utilizarea ideologiei "Lumii ruse" de către Patriarhul Kirill ca un instrument de promovare a conflictului, cu scopul de a distruge democrația din Rusia, de a militariza societatea și de a justifica extinderea teritorială a Federației Ruse. Această ideologie este folosită pentru a legitima agresiunea militară, inclusiv în Ucraina, subliniind o încercare de a recâștiga teritoriile de odinioară dominate de Rusia.

Rezoluția Parlamentului eston subliniază că această declarație vizează instituția bisericii, nu pe credincioșii acesteia, menținând astfel dreptul constituțional la libertate religioasă. În plus, Estonia a criticat anterior Biserica Ortodoxă Estonă, sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, pentru sprijinul acordat conflictului armat al Rusiei.

Mitropolitul Evghenii, liderul Bisericii Ortodoxe Estone, a fost nevoit să părăsească Estonia după ce guvernul a refuzat să-i reînnoiască permisul de ședere, în lumina declarațiilor sale publice de susținere a agresiunii rusești. În același timp, Ucraina a acuzat Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Patriarhiei Moscovei, de susținerea războiului extins al Rusiei.

Această rezoluție reflectă o poziție fermă a Estoniei față de războiul din Ucraina și marchează o condamnare clară a oricăror entități care sprijină sau justifică agresiunea militară.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;