România în Confruntare Legală cu Pfizer pentru Neplata Vaccinurilor COVID-19

România în Confruntare Legală cu Pfizer pentru Neplata Vaccinurilor COVID-19

România se află într-o dispută juridică cu gigantul farmaceutic Pfizer, care a inițiat acțiuni legale împotriva statului român pentru nerespectarea contractului de achiziție a vaccinurilor anti-COVID. Conform sursei HotNews.ro, compania solicită o sumă considerabilă de aproximativ 550 de milioane de euro, reprezentând costul pentru 28 de milioane de doze neachitate.

Guvernul României, prin vocea purtătorului de cuvânt Mihai Constantin, susține că plata nu a fost efectuată deoarece dozele de vaccin nu au fost primite, iar un amendament crucial la contract nu a fost semnat de Ministerul Sănătății. În acest context, România urmează să fie reprezentată în instanță la Bruxelles, unde se va desfășura procesul.

Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, a explicat că decizia de a acționa în instanță a fost una dificilă, dar necesară pentru a asigura respectarea angajamentelor contractuale asumate de România. Pfizer și BioNTech își exprimă angajamentul continuu de a furniza vaccinuri conform acordurilor și în interesul sănătății publice.

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a exprimat anterior speranța că se va ajunge la o soluție negociată, în ciuda faptului că România se confruntă cu obligații contractuale semnate în prima jumătate a anului 2021. În octombrie 2023, Rafila menționa că sunt discuții pentru a încheia amiabil contractul cu unul dintre producătorii de vaccinuri, dar pentru Pfizer se caută încă soluții.

România nu este singura țară căutată în instanță de Pfizer. Polonia s-a confruntat cu o acțiune similară, în care Pfizer cerea recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro pentru vaccinurile contractate și neachitate.

În timp ce aceste dispute legale continuă, este esențial să se găsească o cale de mijloc care să protejeze interesul public și să respecte acordurile internaționale. Cu toate acestea, achiziția de vaccinuri din timpul pandemiei este acum subiectul unei anchete DNA în România, ridicând întrebări suplimentare despre gestionarea crizei sanitare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;