România își recuperează cheltuielile de judecată: Sechestru pe acțiunile Gabriel Resources

România își recuperează cheltuielile de judecată: Sechestru pe acțiunile Gabriel Resources

România a făcut un pas important în recuperarea sumei de 9,5 milioane de dolari, cheltuieli de judecată datorate de compania Gabriel Resources, după ce a câștigat procesul la Curtea de arbitraj internațional de la Washington (ICSID). ANAF a instituit sechestru asigurător pe participația majoritară a companiei în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), blocând astfel vânzarea sau transferul acțiunilor.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că ANAF își face datoria și că procedurile legale au fost demarate în urma victoriei în instanță. Conform declarațiilor, dacă Gabriel Resources câștiga procesul, ar fi acționat în mod similar.

Societatea canadiană Gabriel Resources, prin intermediul filialei sale din România, deține mai mult de jumătate din proprietățile din Roșia Montană, achiziționate cu scopul de a demara un proiect de exploatare a aurului, care a dus la scăderea semnificativă a populației locale.

În urma acestei acțiuni, statul român ar putea prelua aceste proprietăți și să le vândă pe piața liberă pentru a recupera banii. Gabriel Resources, care a suferit pierderi financiare importante și se confruntă cu un sold de fonduri limitat, consideră acțiunile statului român ca fiind premature și cu vicii de procedură, anunțând că își va apăra drepturile.

Decizia Tribunalului de la Washington este contestată de Gabriel Resources, care o consideră „profund eronată” și evaluează posibilitatea de a solicita anularea acesteia. Compania este în căutare de finanțare suplimentară pentru a-și susține activitățile și a face față obligațiilor financiare.

Această situație evidențiază eforturile României de a-și proteja interesele și resursele în fața unor companii străine și subliniază importanța respectării legilor fiscale și a deciziilor instanțelor internaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;