Forțele Ucrainene Revendică Lovirea unui Sistem de Rachete S-300 pe Teritoriul Rusesc Folosind Arme Occidentale

Forțele Ucrainene Revendică Lovirea unui Sistem de Rachete S-300 pe Teritoriul Rusesc Folosind Arme Occidentale

Forțele ucrainene au anunțat că au distrus un sistem de rachete S-300 pe teritoriul Rusiei, utilizând arme furnizate de Occident. Ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a împărtășit pe Facebook o fotografie care pretinde a ilustra rezultatul atacului, adăugând comentariul: „Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic."

Această declarație vine în urma deciziei președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să efectueze lovituri limitate pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, decizie care a urmat după ce mai multe națiuni europene au eliminat restricțiile privind modul în care armele lor furnizate Kievului pot fi utilizate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat această decizie drept un „pas înainte” pentru apărarea regiunii Harkov, deși există scepticism printre analiști cu privire la impactul pe care aceste noi libertăți le-ar putea avea asupra eforturilor Ucrainei de a respinge invazia rusă.

Analiștii militari au menționat că SUA au stabilit limite privind tipurile de muniții pe care Ucraina le poate folosi, interzicând utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, capabile să atingă ținte la 300 de kilometri distanță. În schimb, Ucraina are permisiunea de a folosi rachete GMLRS, cu o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri.

În ciuda acestor restricții, Ucraina a efectuat anterior lovituri cu rachete occidentale pe teritoriile pe care Rusia le revendică, inclusiv Crimeea ocupată și orașele Harkov și Herson, în încercarea de a recâștiga regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale conflictului.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;