Adoptarea Legii privind "Influența Străină" în Georgia Generează Proteste Masive și Critici Internaționale

Adoptarea Legii privind "Influența Străină" în Georgia Generează Proteste Masive și Critici Internaționale

Parlamentul georgian este pregătit să voteze marți controversata lege privind "influenţa străină", în ciuda protestelor masive și a criticilor venite din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene. Premierul georgian a insistat că această lege este necesară pentru a proteja interesele naționale ale Georgiei și a avertizat că, fără astfel de măsuri, țara ar putea urma exemplul Ucrainei în ceea ce privește pierderea suveranității.

Legea propusă va obliga organizațiile neguvernamentale și mediile de informare care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”. Guvernul susține că această măsură va îmbunătăți transparența organizațiilor în privința finanțării lor.

În ciuda asigurărilor guvernului, aproximativ o mie de protestatari, majoritatea tineri, au continuat să se adune în fața Parlamentului georgian, exprimându-și nemulțumirea față de proiectul de lege, pe care l-au numit „legea rusă”, comparând-o cu legislația folosită de Kremlin pentru a suprima disidența.

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare în decembrie 2023, a îndemnat la investigarea rapoartelor privind violențele împotriva protestatarilor și a condamnat actele de intimidare și violență.

Este așteptat ca președinta Salome Zurabișvili să se opună proiectului de lege prin veto, însă partidul de guvernământ Visul Georgian are majoritatea necesară pentru a trece legea prin parlament. Această inițiativă legislativă vine după o încercare eșuată din partea guvernului de a adopta o lege similară în 2023, care a fost retrasă în urma protestelor masive.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;