Tensiuni crescute între Armenia și Azerbaidjan pe fondul disputelor teritoriale

Tensiuni crescute între Armenia și Azerbaidjan pe fondul disputelor teritoriale

În contextul unor tensiuni în creștere, Armenia se află în fața unei decizii dificile, care ar putea evita un nou conflict armat cu vecinul său, Azerbaidjan. Premierul armean, Nikol Paşinian, a avertizat că Armenia trebuie să cedeze patru sate azere, abandonate de la începutul anilor '90, pentru a preveni izbucnirea unui nou război. Aceste sate, având o valoare strategică semnificativă pentru Armenia, sunt situate de-a lungul drumului principal dintre Erevan și granița cu Georgia.

Azerbaidjanul insistă că returnarea acestor teritorii este esențială pentru semnarea unui acord de pace care să pună capăt conflictului de trei decenii legat de regiunea Nagorno-Karabah. În septembrie anul trecut, forțele azere au recucerit acest teritoriu, determinând aproape 100.000 de etnici armeni să se refugieze în Armenia.

În timp ce discuțiile pentru un tratat de pace oficial sunt în impas din cauza problemelor de demarcare a graniței și a prezenței militare pe aceasta, Armenia și-a manifestat deschiderea către Occident, ceea ce a generat reacții din partea Rusiei, aliatul tradițional al Armeniei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat recent capitalele celor două țări, discutând cu liderii acestora în încercarea de a facilita progresul către pace. În acest climat încordat, Armenia trebuie să cântărească cu atenție următorii pași, deoarece orice decizie va avea repercusiuni profunde asupra stabilității regionale și relațiilor internaționale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;