Tensiuni crescute între Rusia și Occident: Moscova amenință cu un „răspuns dur” la confiscarea activelor

Tensiuni crescute între Rusia și Occident: Moscova amenință cu un „răspuns dur” la confiscarea activelor

În contextul tensiunilor geopolitice actuale, Rusia a emis o avertizare severă către Occident, în legătură cu posibila confiscare a activelor sale financiare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că orice acțiune de confiscare a bunurilor rusești de către Statele Unite și Uniunea Europeană va genera un „răspuns dur” din partea Moscovei.

Această declarație vine în urma unor mișcări legislative în SUA și UE care ar putea permite utilizarea activelor blocate ale Rusiei pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei. În urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală și Ministerul de Finanțe al Rusiei, imobilizând aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane rusești.

Uniunea Europeană a făcut un pas important adoptând o lege care vizează profiturile extraordinare obținute din activele înghețate ale băncii centrale ruse, cu intenția de a contribui la eforturile de reconstrucție ale Ucrainei. Totuși, există preocupări cu privire la legalitatea și consecințele economice ale unei astfel de acțiuni, ceea ce a împiedicat până acum o decizie fermă din partea UE.

Maria Zakharova a caracterizat aceste acțiuni ca fiind echivalente cu furtul și a subliniat că Rusia va trata partenerii occidentali ca pe „hoți”. În plus, a menționat că Moscova ar putea confisca bunurile americane, europene și ale altor state ca formă de represalii.

Aceste declarații escaladează tensiunile dintre Rusia și Occident și sugerează posibilitatea unor noi conflicte economice și politice în contextul deja volatil al războiului din Ucraina.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;