Tensiuni crescute între Rusia și Ucraina: Moscova solicită extrădarea șefului SBU, Vasil Maliuk

Tensiuni crescute între Rusia și Ucraina: Moscova solicită extrădarea șefului SBU, Vasil Maliuk

Într-un gest care marchează o escaladare a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, Ministerul rus al Afacerilor Externe a cerut oficial extrădarea lui Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pe care îl acuză de organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul rus. Cererea Moscovei, bazată pe Convențiile internaționale pentru reprimarea atentatelor teroriste cu bombă (ICBT) și pentru reprimarea finanțării terorismului (ICFT), a fost respinsă categoric de către autoritățile ucrainene, care au catalogat solicitările ca fiind „fără valoare” și „cinice”.

Conform comunicatului rus, Vasil Maliuk ar fi recunoscut implicarea în bombardarea Podului Crimeea din octombrie 2022 și ar fi dezvăluit detalii despre alte atacuri teroriste planificate în Federația Rusă. Rusia susține că acesta este doar unul dintre numeroasele atacuri teroriste care au legătură cu Ucraina, menționând incidente precum atentatul din sala de concerte Crocus City Hall, lângă Moscova, și alte atacuri care au dus la pierderea de vieți omenești și rănirea mai multor persoane.

Reacția Ucrainei a venit rapid, prin intermediul SBU, care a respins acuzațiile și a subliniat caracterul „cinic” al acestora, având în vedere acțiunile Moscovei în regiune. În plus, Vasil Maliuk a ironizat un ordin de arestare emis de un tribunal rus, legat de explozia de pe Podul Crimeea.

Această schimb de acuzații și solicitări survine într-un context în care relațiile dintre cele două țări sunt deja foarte tensionate, cu Kievul și Moscova aflându-se într-un conflict deschis de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Deși Rusia continuă să susțină implicarea Kievului în diverse atacuri teroriste, inclusiv în cel de la sala de concerte, nu a prezentat dovezi convingătoare, iar gruparea Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul din suburbiile Moscovei.

În ciuda întreruperii relațiilor diplomatice, aceste acuzații și cereri de extrădare aduc în prim-plan problema răspunderii juridice internaționale și modul în care convențiile antiteroriste sunt respectate sau încălcate în contextul conflictelor armate.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;