Tensiuni crescute între Franța și Rusia: Amenințări fără precedent la adresa avioanelor franceze deasupra Mării Negre

Tensiuni crescute între Franța și Rusia: Amenințări fără precedent la adresa avioanelor franceze deasupra Mării Negre

Tensiunile dintre Franța și Rusia ating noi culmi, în contextul conflictului continuu din Ucraina. Într-o dezvăluire recentă, ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a afirmat că avioanele franceze de patrulare au fost amenințate direct de către Rusia în timp ce survolau spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Conform relatărilor, un sistem rusesc de control al traficului aerian a transmis amenințări că va doborî aeronavele franceze, un gest considerat "deosebit de agresiv" și unul fără precedent pentru un zbor francez în regiune. Incidentul a implicat unul dintre cele patru avioane gigant de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) ale Franței, care folosesc tehnologie avansată pentru a monitoriza activitățile militare, inclusiv pe teritoriul anexat ilegal de Rusia în Crimeea.

Ministrul Lecornu a comparat comportamentul Rusiei cu cel al Uniunii Sovietice din timpul Războiului Rece, subliniind că această agresivitate este o reacție la dificultățile întâmpinate de Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina. În plus, a menționat un alt incident în care o navă de război rusă a ancorat la limita apelor teritoriale franceze, într-un gest interpretat ca o tentativă de intimidare.

Aceste evenimente subliniază o poziție tot mai agresivă a Moscovei și vin într-un moment în care Franța își mărește prezența și influența în regiune, inclusiv prin consolidarea legăturilor de apărare cu Armenia și alte foste aliate ale Rusiei, precum Republica Moldova și țările din Asia Centrală.

Pe fondul acestor tensiuni, Franța continuă să patruleze în mod regulat pe flancul estic al NATO, contribuind la eforturile Alianței de consolidare a apărării după izbucnirea războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, guvernele europene, inclusiv Franța, rămân unite în susținerea Ucrainei și în opoziția față de acțiunile agresive ale Rusiei.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;