Demisia Președintei Ungariei, Katalin Novak, în Urma Scandalului Grațierii

Demisia Președintei Ungariei, Katalin Novak, în Urma Scandalului Grațierii

Într-un gest neașteptat care a zguduit scena politică din Ungaria, Președinta Katalin Novak a anunțat demisia sa din funcție. Decizia vine în urma unui val de critici și proteste publice provocate de grațierea controversată a unui fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat pentru complicitate într-un caz de abuzuri sexuale asupra minorilor.

Katalin Novak, prima femeie care a ocupat funcția de președinte în Ungaria, a făcut anunțul sâmbătă, printr-un mesaj televizat, exprimându-și regretul pentru decizia de grațiere: „Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”.

Decizia de grațiere a fost făcută publică de un site de investigații jurnalistice și a stârnit indignare națională. În urma acestei dezvăluiri, cel puțin o mie de persoane au ieșit în stradă la Budapesta, cerând demisia președintei. Partidele de opoziție au fost rapide în a solicita retragerea acesteia din funcție, subliniind gravitatea faptelor și impactul deciziei asupra victimelor.

Katalin Novak a ocupat funcția de președinte al Ungariei din anul 2022 și a fost o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban, servind anterior ca ministru al familiei. Ea a menționat că motivația deciziei sale privind grațierea nu este publică și a subliniat că orice grațiere este controversată prin natura sa.

Această demisie marchează un moment critic în politica Ungariei și ridică întrebări serioase despre procesul de grațiere și responsabilitatea liderilor politici în fața cetățenilor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;