Proteste în Ungaria: Cereri de demisie pentru președinta Novak după grațierea unui complice în caz de pedofilie

Proteste în Ungaria: Cereri de demisie pentru președinta Novak după grațierea unui complice în caz de pedofilie

Mii de unguri au ieșit în stradă la Budapesta pentru a protesta împotriva deciziei președintei Katalin Novak de a grația un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat pentru complicitate într-un caz de abuzuri sexuale. Această mișcare controversată a venit înaintea vizitei Papei Francisc în Ungaria și a stârnit indignare publică, partidele de opoziție cerând demisia președintei.

Președinta Novak, cunoscută pentru colaborarea strânsă cu premierul conservator Viktor Orban, a inclus în lista de grațieri circa 20 de persoane, printre care și individul condamnat pentru că a tăinuit faptele directorului căminului, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzurile sexuale comise asupra unor băieți între 2004 și 2016.

Scandalul a izbucnit după ce un site de investigații jurnalistice a dezvăluit grațierea, determinând opoziția să ceară demisia președintei. În timp ce Novak susține că motivația deciziei sale nu este publică și că orice grațiere este controversată, premierul Orban a reacționat prin anunțarea unei revizuiri a Constituției pentru a interzice grațierea celor condamnați pentru pedofilie, promițând că "nu va exista milă pentru pedofili".

Protestatarii, care au mărșăluit către palatul prezidențial, afișând bannere cu mesajul "Demisia!", au exprimat opinia că singura soluție acceptabilă este demisia președintei Novak. Această situație evidențiază tensiunile din politica ungară și poziția fermă a guvernului Orban împotriva abuzurilor asupra copiilor, în contextul în care partidul său, Fidesz, a promovat legi controversate, cum ar fi interzicerea referirilor la homosexualitate în școli, o măsură criticată de Comisia Europeană.

Președinta Novak, într-o vizită oficială în Qatar, a declarat că este de acord cu amendamentul constituțional propus de guvern, în timp ce opoziția și cetățenii nemulțumiți continuă să ceară schimbări în conducerea țării.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;