Proteste în Georgia față de adoptarea legii "agenților străini" în pofida veto-ului prezidențial

Proteste în Georgia față de adoptarea legii "agenților străini" în pofida veto-ului prezidențial

Parlamentul georgian a adoptat controversata lege privind "agenții străini", trecând peste veto-ul președintei Salome Zourabichvili. Adoptarea legii, care impune organizațiilor ce primesc finanțare externă de peste 20% să se înregistreze ca "agenți de influență străină", a stârnit proteste ample în capitala Tbilisi, unde manifestanții au scandat "Rușilor! Sclavilor!".

Această mișcare legislativă este considerată un test crucial pentru orientarea politică a Georgiei, o fostă republică sovietică cu aspirații pro-occidentale. Criticii legii, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, au comparat-o cu legislația similară din Rusia, utilizată pentru suprimarea disidenței.

Înaltul comisar european pentru afaceri externe, Josep Borrell, a exprimat "regretul profund" al UE și a îndemnat autoritățile georgiene să revină pe calea integrării europene. Între timp, Statele Unite au amenințat cu sancțiuni împotriva oficialilor georgieni care au susținut legea și au redus accesul la vize pentru politicienii acuzați de subminarea democrației.

Dezbaterea asupra legii a evidențiat tensiunile din politica georgiană, cu acuzații reciproce de trădare și îngrijorări privind suveranitatea națională. Președinta Zourabichvili a avertizat că "umbra Rusiei" planează asupra Georgiei și că adevăratul drum pentru păstrarea independenței este menținerea legăturilor cu UE și SUA.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;