Agricultorii UE Îşi Ridică Vocea: Proteste Anunţate Împotriva Importurilor Ucrainene Necontrolate

Agricultorii UE Îşi Ridică Vocea: Proteste Anunţate Împotriva Importurilor Ucrainene Necontrolate

Agricultorii din Uniunea Europeană se pregătesc pentru o nouă serie de proteste în urma propunerilor Comisiei Europene considerate insuficiente pentru protejarea sectoarelor agricole europene de importurile ucrainene. În ciuda iniţiativelor de sprijin pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia, şase organizaţii agricole majore din UE avertizează că măsurile actuale ameninţă "viabilitatea economică" a fermierilor europeni.

Comisia Europeană a sugerat prelungirea scutirii de taxe vamale pentru produsele ucrainene, împreună cu "măsuri de salvgardare" pentru a limita impactul lor negativ pe piaţa europeană. Totuși, organizaţiile agricole, printre care Copa-Cogeca, se opun acestei propuneri, afirmând că anumite sectoare, cum ar fi producţia de carne de pasăre, ouă, zahăr, cereale şi miere, sunt expuse riscului de a fi subminate de importuri la preţuri de dumping.

Situaţia este deosebit de gravă în ţările UE învecinate cu Ucraina, precum România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia, unde fermierii se confruntă cu preţuri de vânzare cu până la 40% sub nivelul pieţei, ceea ce conduce la riscul falimentului pentru multe exploataţii. Această problemă începe să se extindă şi în alte ţări europene, inclusiv Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Austria, unde producătorii se simt presaţi de importurile care nu îndeplinesc normele europene de mediu şi sociale.

În ciuda nemulţumirii generalizate şi a riscului de noi manifestaţii şi embargouri unilaterale împotriva produselor ucrainene, Consiliul UE şi Parlamentul European nu par să demonstreze o voinţă fermă de a aborda aceste probleme.

Într-un efort de a aplana tensiunile, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras recent un proiect legislativ ce viza reducerea utilizării pesticidelor şi a propus derogări de la anumite norme de mediu, promiţând totodată simplificarea Politicii Agricole Comune a UE.

Agricultorii europeni cer acum măsuri concrete pentru a preveni o criză în sectorul agricol, având în vedere că importurile necontrolate pot avea consecinţe dezastruoase pentru întreaga industrie.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;