Proteste masive în Albania: Opoziția solicită demisia premierului Edi Rama în contextul acuzațiilor de corupție

Proteste masive în Albania: Opoziția solicită demisia premierului Edi Rama în contextul acuzațiilor de corupție

Mii de protestatari albanezi au ieșit pe străzile capitalei Tirana, marcând 33 de ani de la căderea comunismului și cerând demisia premierului socialist Edi Rama. Acuzațiile de corupție și nepotism au alimentat furia mulțimii, care a ajuns până la a arunca cu cocktailuri Molotov și pietre spre sediul guvernului.

Într-o demonstrație de forță și unitate, activiștii Partidului Democrat (PD), condus de fostul lider Sali Berisha - aflat în arest la domiciliu - au scandat lozinci anti-guvernamentale și au fluturat drapele naționale și ale Uniunii Europene. Berisha, care a fost prim-ministru și președinte, este acuzat de "corupție pasivă" și se confruntă cu restricții, inclusiv interdicții de călătorie impuse de SUA și Marea Britanie.

Edi Rama, la putere din 2013, neagă acuzațiile și continuă să își exercite funcțiile, inclusiv participând la întâlniri internaționale, cum ar fi recenta vizită în Turcia. În ciuda protestelor și tensiunilor, nu s-au raportat răniți semnificativi sau pagube grave în urma confruntărilor cu poliția.

Această mișcare de protest vine într-un moment când Albania, membră NATO și aspirant la aderarea la Uniunea Europeană, încearcă să își consolideze imaginea pe scena internațională. Cu un summit pentru Ucraina pe agenda sa și cu laudele Statelor Unite pentru rolul său în Consiliul de Securitate al ONU, Albania se află într-un punct de cotitură între progresul democratic și provocările interne.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;