MAE publică ghid pentru votul în străinătate la alegerile europarlamentare din 2024

MAE publică ghid pentru votul în străinătate la alegerile europarlamentare din 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat publicarea "Ghidului alegătorului român" pentru secțiile de votare organizate în străinătate, în contextul alegerilor europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024. Ghidul oferă informații esențiale despre dreptul de vot, documentele necesare pentru vot, programul de votare, procedura specifică la secțiile de vot și detalii despre Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Potrivit MAE, numărul secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 2024 a crescut semnificativ, ajungând la 915, mai mult decât dublul celor organizate în 2019. Acest lucru reflectă o atenție sporită acordată diasporei românești și facilității de a vota în afara granițelor țării.

Românii cu drept de vot care locuiesc, au reședința sau se află temporar în străinătate vor putea vota la oricare din aceste secții, prezentând un document de identitate românesc valabil. Printre documentele acceptate se numără cartea de identitate, pașaportul simplu, electronic sau temporar, precum și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.

Procesul de votare se va desfășura între orele 7.00 și 22.00, ora locală, iar alegătorii care sunt prezenți la sediul secției de votare sau la coadă în afara acesteia la ora închiderii vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Lista completă a secțiilor de votare din străinătate și adresele acestora, precum și Ghidul alegătorului român, pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;