MAE Recomandă Cetățenilor Români să Evite Participarea ca Observatori la Alegerile din Rusia

MAE Recomandă Cetățenilor Români să Evite Participarea ca Observatori la Alegerile din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o avertizare fermă pentru cetățenii români, descurajându-i să participe ca observatori la alegerile prezidențiale programate în Rusia între 15 și 17 martie. Această poziție vine în urma deciziei autorităților ruse de a organiza alegeri și în teritoriile ucrainene anexate ilegal sau ocupate temporar, începând cu anul 2014, inclusiv în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol.

România își reafirmă poziția de nerecunoaștere a legitimității acestor alegeri, susținând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional. MAE subliniază că prezența cetățenilor români pe teritoriile ucrainene sub ocupație rusească poate avea consecințe penale și administrative, conform legislației ucrainene.

Pe fondul refuzului Rusiei de a invita observatori din partea ODHIR sau OSCE, contrar obligațiilor internaționale asumate, MAE îndeamnă cetățenii români să nu accepte eventualele invitații de a participa ca observatori la scrutinul din Federația Rusă. Acest apel este un efort de a preveni încălcări ale dreptului internațional și de a proteja cetățenii români de riscurile juridice asociate cu prezența în zonele de conflict.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;