Tensiuni Diplomatice între România și Rusia: Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, Reactie Ironica la Convocarea de la MAE

Tensiuni Diplomatice între România și Rusia: Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, Reactie Ironica la Convocarea de la MAE

Într-un context diplomatic tensionat, Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român, în urma unor declarații controversate postate pe pagina de Facebook a ambasadei. Într-un gest neașteptat, diplomatul rus a răspuns cu o reacție ironică, calificând întâlnirea drept "cel mai vag demers" întâmpinat în timpul mandatului său în România.

Convocarea a avut loc după ce Ambasada Rusiei a publicat comentarii ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a reacționat critic la rezoluția Parlamentului European referitoare la restituirea Tezaurului României, un subiect delicat și de lungă durată între cele două națiuni.

Într-un interviu acordat agenției de presă TASS, Kuzmin a exprimat confuzia sa față de scopul convocării, menționând că nu i s-a comunicat clar motivul întâlnirii și că a fost nevoit să "ghicească" că este vorba despre reacția ambasadei la acțiunile europarlamentarilor români și la rezoluția Parlamentului European.

În ciuda tonului său ironic, ambasadorul a afirmat disponibilitatea de a corecta orice informație inexactă, subliniind importanța respectării Convenției de la Viena privind comunicarea poziției oficiale a guvernului său.

Pe de altă parte, reacția României la declarațiile Rusiei a fost una de nemulțumire profundă, exprimându-și dezacordul față de "maniera deformată, trunchiată și neconformă" în care au fost abordate teme cu relevanță bilaterală.

Această dispută diplomatică se înscrie într-un context mai larg, în care Parlamentul European a adoptat o rezoluție care solicită Rusiei să restituie integral tezaurul național al României, considerat un caz "fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur".

În concluzie, acest episod subliniază tensiunile continue între România și Rusia și evidențiază complexitatea și sensibilitatea chestiunilor istorice nerezolvate dintre cele două țări.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;