ICCJ Decide Neregularitatea Rechizitoriului în Dosarul Revoluției

ICCJ Decide Neregularitatea Rechizitoriului în Dosarul Revoluției

Instanța supremă a României, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a stabilit că rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus în "Dosarul Revoluției" prezintă neregularități. Un complet de trei judecători a admis vineri contestația depusă de cei trei inculpați și a constatat că rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare nu este conform cu prevederile legale.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul comandant al Aviației Militare Iosif Rus au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor contra umanității în perioada Revoluției din decembrie 1989. ICCJ a dispus ca Parchetul să comunice în termen de 5 zile dacă menține acuzațiile sau solicită restituirea cauzei pentru refacerea anchetei.

În acest context, ICCJ a fixat un nou termen în cauză pentru data de 20 septembrie 2024, când se vor cita părțile și se vor încunoștința apărătorii acestora. Decizia vine după ce un complet inițial de doi judecători a avut opinii divergente, iar cauza a fost repusă pe rol pentru a fi judecată în complet de divergență.

Acuzațiile aduse lui Iliescu se referă la asumarea unei operațiuni sistematice de inducere în eroare a opiniei publice, care a condus la generarea și amplificarea psihozei terorismului, având drept rezultat decese, răniri și privări grave de libertate în perioada menționată a Revoluției Române.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;