CJUE Stabilește: Judecătorii nu Pot Ignora Deciziile CCR și ICCJ pe Prescripție

CJUE Stabilește: Judecătorii nu Pot Ignora Deciziile CCR și ICCJ pe Prescripție

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o ordonanță esențială care clarifică obligativitatea instanțelor din statele membre de a respecta deciziile curților constituționale naționale, chiar și în cazul în care acestea determină încheierea multor procese penale prin prescripție, inclusiv în cazuri de corupție.

Această hotărâre, publicată în exclusivitate de Luju.ro, vine ca răspuns la întrebările preliminare adresate de Curtea de Apel Brașov, care a solicitat orientare în contextul unor decizii ale Curții Constituționale Române (CCR) și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) referitoare la prescripție. CJUE a confirmat că instanțele naționale nu sunt obligate să lase neaplicate deciziile CCR, chiar dacă acestea duc la încetarea unui număr mare de procese penale.

Mai mult, CJUE a precizat că instanțele naționale sunt obligate să lase neaplicat un standard național de protecție care permite reanalizarea întreruperii termenului de prescripție a răspunderii penale în baza legii penale mai favorabile. Aceasta se aplică chiar și în situația în care actele de procedură care au dus la întreruperea prescripției au avut loc înainte de invalidarea legislației naționale de către CCR.

Decizia CJUE se bazează pe principiile fundamentale ale Uniunii Europene, respectând mecanismul de cooperare și de verificare stabilit pentru România, prin Decizia 2006/929/CE a Comisiei, precum și principiul legalității infracțiunilor și pedepselor.

Această ordonanță reprezintă o piatră de temelie în asigurarea aplicării consecvente a justiției în statele membre și în lupta împotriva corupției, subliniind importanța respectării deciziilor curților constituționale și a principiilor dreptului european.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;